Nieuws

VASTGOEDMAKELAARS KRIJGEN LIJST MET TERREURVERDACHTEN

De zwarte lijst van de veiligheidsdiensten wordt nu ook overgemaakt aan vastgoedmakelaars. Dit moet verhinderen dat terreurverdachten zich in ons land kunnen vestigen of zich kunnen financieren door panden te verkopen.

De mensen die op de zwarte lijst van de veiligheidsdiensten belanden, worden in principe op droog zaad gezet. Financiën bevriest hun bankrekeningen. Ze kunnen dan geen cash meer afhalen, overschrijvingen uitvoeren of hun kredietkaart gebruiken.

“Het zijn mensen die betrokken zijn bij terroristische daden in Syrië, Irak en daarbuiten - of die op de verdachtenlijst van het Ocad staan”, zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA, foto). “We moeten vermijden dat ze hun gruwelijke activiteiten kunnen financieren.”

Update om drie maanden

Om het hen zo moeilijk mogelijk te maken op nog andere manieren geld te verzamelen, wordt ook het verkopen van huizen aan banden gelegd. “We krijgen elke drie maanden een bijgewerkte lijst. We maken die meteen over aan onze leden”, zegt Dorien Stevens van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV).

“Bij elke nieuwe overeenkomst moet de makelaar de gegevens van zijn klant naast de lijst leggen”, zegt Stevens. Volgens het BIV mogen ze ook geen woningen verhuren of verkopen aan de mensen op de zwarte lijst. Ook notarissen zouden de lijst krijgen.

Op de lijst staan nu 36 verdachten: 4 vrouwen en 32 mannen, tussen 20 en 52 jaar. Binnenkort worden dat 50 namen. Na de volgende Veiligheidsraad komen er nog een 15-tal terreurverdachten bij.

Bron: De Standaard13/03/2017

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België