Nieuws

VOORSTEL OM VERKOPER MEE STUKJE ERELOON NOTARIS TE BETALEN

Bij de verkoop van vastgoed worden de meeste kosten gedragen door de koper. Als het van een team experten afhangt, zal ook de verkoper zijn steentje moeten bijdragen en 25 procent van het ereloon van de notaris voor zijn rekening nemen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelde eind vorig jaar twee experts aan om het beroep van notaris te moderniseren. Pierre Nicaise (ere-voorzitter van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen) en Thierry Van Sinay (ere-voorzitter van de Nationale Kamer van Notarissen) hebben hun rapport met 36 voorstellen overgemaakt.

75%-25%

Een van de voorstellen gaat over de aankoopkosten voor een woning. Stel dat u een woning (in Vlaanderen) van 250.000 euro koopt. Behoudens andere kosten wordt 2.448 euro ereloon voor het notariskantoor neergelegd.

De experts stellen voor dat het ereloon van de notaris voortaan gedragen zou worden door koper én verkoper: 75 procent van het bedrag door de koper en 25 procent door de verkoper.

Eind september

Het is nog niet zeker of het voorstel effectief van kracht zal worden. De notarissen gaan het rapport van de experts bestuderen en bekijken hoe ze hun aanbevelingen al dan niet in concrete voorstellen kunnen gieten. Dat zou tegen eind september moeten gebeuren. Nadien moeten de voorstellen nog in wetgeving worden gegoten.

Bron: Netto/Belga10/08/2018

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België