Nieuws

VIER VASTGOEDMYTHES GEWIKT EN GEWOGEN

Vastgoed is een goede investering waarvan de waarde alleen maar kan toenemen, terwijl huren weggegooid geld is. Tot daar de traditionele gedachtengang. Maar klopt dit ook? Academici Marc De Ceuster en Bert De Vos, auteurs van het boek ‘Vastgoed, gewikt en gewaardeerd’, zetten in Trends Knack enkele vastgoedzekerheden op losse schroeven.

Stelling 1: De waarde van vastgoed wordt bepaald door locatie

“Locatie is zeer zeker een belangrijke waardebepalende factor, maar er zijn nog tal van andere factoren die de prijs beïnvloeden”, zegt Bert De Vos. “Alleen al voor residentieel 150 tot 200 factoren. Dat gaat van evidente zaken zoals het aantal slaapkamers of de architectuur van het pand tot iets minder voor de hand liggende elementen zoals de lengte van de oprit.”

Stelling 2: Woningprijzen kunnen alleen maar stijgen

“Waarom hebben we een wereldwijde financiële crisis gekend? Omdat de vastgoedprijzen in de Verenigde Staten ineen zijn gestuikt, waardoor ook de hele markt van subprimehypotheken instortte. Je hoeft dus niet ver in de geschiedenis terug te gaan om het tegendeel van deze stelling te bewijzen. In de economische geschiedenis zijn veel zeepbellen in vastgoed opgebouwd”, weet Marc De Ceuster.

Stelling 3: Huren is weggegooid geld

“Afhankelijk van de persoonlijke situatie valt voor kopen als huren iets te zeggen”, vindt De Ceuster. “Hoeveel mensen zien hun woning als een belegging? Rendementsoverwegingen zullen in het achterhoofd wellicht voor een deel meespelen, maar mensen maken de keuze voor een woonst meestal om andere redenen. Omdat het een leuke buurt is voor de kinderen, omdat het gezellig is, ... Wie koopt, moet zich ook geen zorgen maken over woonzekerheid of huurprijzen die kunnen stijgen. In die zin is kopen voor veel mensen toch een rationele beslissing omdat ze dan een stuk onzekerheid wegwerken.”

Stelling 4: Een woning is waard wat de gek er voor geeft

“Daar zit toch wel waarheid in”, zegt Marc De Ceuster. “Het begrip marktwaarde zegt per definitie dat je de waarde niet los kunt koppelen van wat op de markt gebeurt. Als de verkoop tot stand tot komt zonder dat de koper en/of de verkoper gedwongen worden, dan is de gerealiseerde prijs de marktwaarde. Maar dat zegt nog niets over een eventuele over- of onderwaardering. De markt kan in overdrive zijn, waardoor de koper dus eigenlijk te veel betaalt."

Bron: Trends Knack

Volledige artikel: klik op 'meer info'.24/04/2018 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België