Nieuws

MOGEN STUDENTEN SAMEN EEN HUIS HUREN?

Op kot gaan met vrienden en samen een volledig huis huren, dat lijkt de max. Alleen, is het wel toegestaan om een huis te huren al studenten?

Eigenlijk moeten we het simpelwel zeggen: neen, dat mag niet. Studenten mogen niet samenhuizen, of samen een eengezinswoning of meerkamerappartement huren en er hun domicilie hebben. Uiteraard zijn er toch uitzonderingen waardoor het mogelijk als student een gezinswoning te huren.

Zo kan het wel

De uitzondering op de regel om een gezinswoning te mogen huren: de studenten die wel hun domicilie op het kotadres hebben. Welke studenten op die manier wel kunnen samenhuizen in een gezinswoning, waar effectief maar één contract wordt getekend en maar één deurbel hangt:

* De binnenlandse student met zelfstandig statuut
* De binnenlandse alleenstaande student (om fiscale redenen)
* De Belg die in het buitenland is ingeschreven en in België komt studeren
* De internationale student
* Een gehuwd studentenkoppel of broer en zus worden als gezin beschouwd en kunnen ook een gezinswoning/appartement huren dat niet werd opgedeeld

Wat ook bestaat: het gemeenschapshuis

Studenten die in Leuven terechtkomen, hebben misschien geluk. Ze treffen er de zogenaamde gemeenschapshuizen, weliswaar opgericht in bestaande studentenhuizen. Vandaag mogen er geen gezinswoningen meer opgeofferd worden om er een gemeenschapshuis van te maken. Van dit type huis bestaan er in Leuven 160, goed voor zevenhonderd studentenkamers.

Zo werkt een gemeenschapshuis:

In zo’n gemeenschapshuis huurt één student-huurder van een eigenaar, uiteraard in een contract met de eigenaar geregeld. Vaak gaat het om een oudere student die zo’n verantwoordelijkheid wil dragen. Op zijn beurt mag de student zo onderverhuren aan medestudenten, vaak vrienden en kennissen, om zo een gemeenschap op te bouwen. De studenten hebben in dit gemeenschapshuis hun domicilie niet.18/09/2017

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België