Nieuws

STADSVLUCHT ONDER JONGE GEZINNEN NEEMT OPNIEUW TOE

Jonge gezinnen blijven opnieuw minder lang in onze centrumsteden hangen. In 2014 vertoonde die stadsvlucht nog een lichte afname, maar vanaf 2017 neemt die opnieuw toe. Dat blijkt uit cijfers van Statbel over het jaar 2018, die vastgoedontwikkelaar Immpact kon inkijken en analyseren. Volgens de ontwikkelaar ligt de oorzaak bij de hoge vastgoedprijzen.

Na enkele jaren van lichte vertraging schakelt de stadsvlucht bij jonge gezinnen in Vlaanderen opnieuw een versnelling hoger. In acht van de dertien centrumsteden ruilen jonge gezinnen, personen tussen 28 en 39 jaar en hun kinderen, de stad steeds meer in voor de stadsrand. Dat was het geval voor Gent, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Roeselare, Kortrijk, Turnhout en Oostende.

Antwerpen

Antwerpen is traditioneel de stad waar die exodus het hoogste ligt. Zowat 8.183 millennials ruilden in 2018 de grootstad in voor een gemeente in de rand terwijl er maar 4.780 bijkwamen, een verschil van 3.403. In 2015 lag dat verschil nog op 2.629. Ook uit Gent vertrokken vorig jaar 2.183 meer jonge personen en hun kinderen uit de stad dan dat er bijkwamen, dat was op 10 jaar tijd nooit zo hoog.

Vastgoedprijzen

"Jonge koppels willen graag in de stad wonen, onder andere omwille van de bereikbaarheid, cultuur, hun sociaal leven, enz. Maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar", zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. "Bijgevolg verhuizen jonge gezinnen naar de stadsrand omdat het daar goedkoper is of omdat ze daar gemakkelijker een huis met een tuin vinden voor de kinderen. Maar zo verstedelijkt ook de stadsrand in sneltempo. 'Dat kan op termijn wel gevaarlijk worden als ook daar de vastgoedprijzen gaan stijgen", klinkt het bij Immpact.

Kapitaalkrachtige senioren

Het lijkt erop dat jonge gezinnen almaar meer plaats moeten maken voor kapitaalkrachtigere senioren, schrijft de vastgoedontwikkelaar. De 65-plussers kunnen de hoge woningprijzen in het centrum namelijk wel aan. 'Vooral in Mechelen en Gent is dit het geval. Zo bleven er in Gent vorig jaar zo'n 17 procent meer senioren in de stad wonen dan in 2017', aldus de vastgoedontwikkelaar.

Bron: MoneyTalk

Foto: gf



26/11/2019

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 - 2024 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV
Erkenningsnummer BIV 512.308
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code land van erkenning: België
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering en financiële borgstelling
Polisnummer verzekering: BA verzekering AXA Belgium NV: 730.390.160.029