Nieuws

PRIJZEN LANDBOUWGROND STAGNEERT VOOR EERST IN VIJF JAAR

Voor de eerste keer in vijf jaar zijn de prijzen van de landbouwgrond niet verder toegenomen. Dat blijkt uit de barometer van de landbouwgrond van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De daling is sterker in Vlaanderen (-3,1 pct) dan in Wallonië (-1 pct).

“Op de immomarkt was er in de eerste zes maanden van dit jaar veel activiteit, maar dat was anders wat betreft de gronden”, aldus notaris Renaud Grégoire. “Dat heeft de prijzen ook gevoelig doen kalmeren.”

West-Vlaanderen duurste

“Het is heel moeilijk om conclusies te trekken op zes maanden. Op vijf jaar tijd is de prijs van landbouwgrond met 22,9 pct gestegen. In 2014 kostte een hectare grond gemiddeld nog 36.379 euro. Dit jaar is dat 44.696 euro”, aldus Grégoire.

Die prijs ligt 3,9 pct lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De duurste provincie blijft West-Vlaanderen met een gemiddelde prijs van 60.400 euro per hectare. In Luxemburg is de grond het goedkoopst, 24.744 euro per hectare.

Lagere rentevoeten

De lagere prijzen zijn te verklaren door onder meer de hervorming van het pachtdecreet in het Waals gewest, dat op 1 januari 2020 van kracht wordt. Die hervorming zet mogelijke verkopers aan tot temporiseren.

Daarnaast spelen de lagere rentevoeten. Weinig mensen zijn geneigd te verkopen om geld op het spaarboekje te zetten. Een laatste reden is de grote mate van onzekerheid over de toekomst van de landbouw, zegt Grégoire.

Bron: Belga

Foto Wolfgang Borchers via Pixabay2/08/2019

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België