Nieuws

MAXIMAAL 500 EURO DOSSIERKOSTEN BIJ LENING

Goed nieuws voor mensen die na 1 april - het is geen mop - een hypothecaire lening afsluiten. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) plafonneert de dossierkosten die een bank mag opleggen op 500 euro.

Uit onderzoek van Spaargids.be bleek vorig jaar dat de kosten tussen 250 en 500 euro liggen, maar verschillende banken verhoogden sindsdien hun kosten om de dalende winsten op te vangen. Peeters kondigde in de zomer van 2016 aan nog voor het einde van het jaar maximumtarieven te willen vastleggen voor de dossierkosten.

Een van de aanleidingen daarvoor was een uitspraak van een topman bij BNP Paribas Fortis, die zei dat zijn bank nadenkt over duurdere bankdiensten om het verlies aan inkomsten te compenseren door de aanhoudende lage rente. In september gingen de dossierkosten voor de herziening van een hypotheek omhoog bij BNP Paribas.

Onaangename verrassing

“Wie een lening afsluit, moet al heel wat eigen middelen inbrengen”, zegt Peeters. “Als daar nog eens hoge dossierkosten bijkomen, is dat een onaangename verrassing. Door de dossierkosten wettelijk te plafonneren, brengen we ze terug tot een redelijk niveau.”

De minister wijst erop dat de kosten vaak niet overeenkomen met de reële kost die een bank maakt voor het opmaken van een dossier. Vanaf 1 april mag voor een hypotheek nog maximaal 500 euro worden aangerekend.24/02/2017

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België