Nieuws

HUIS BOUWEN WORDT TOT 10 PROCENT DUURDER

Wie plannen heeft om een huis te bouwen, voorziet maar beter een budget dat 5 à 10 procent hoger ligt. Dat zegt de Bouwunie naar aanleiding van de strengere isolatienorm die vanaf 2021 zal gelden, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Sinds 2018 moeten alle nieuwe woningen in Vlaanderen aan twee energienormen voldoen. Niet alleen aan het E-peil, dat de energiezuinigheid meet, maar ook aan het S-peil. Vanaf 1 januari 2021 wordt het S-peil verlaagd van 31 naar 28. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen extra zonnewering, dikkere beglazing en duurdere isolatiematerialen nodig hebben.

Bouwunie

Volgens de Bouwunie zal een nieuwbouwwoning daardoor minstens 5 procent duurder worden. "Een op de vier aannemers rekent zelfs op een meerprijs van 10 procent", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie op basis van een enquête bij de leden. Dat gaat over 10.000 tot 20.000 euro per woning.

CD&V / Zuhal Demir

CD&V wil de geplande verscherping herbekijken. De christendemocraten willen ook onderzoeken of voor vrijstaande woningen geen soepeler S-peil moet gelden dan voor appartementen of halfopen bebouwingen. Die laatste halen de norm makkelijker.

Volgens energieminister Zuhal Demir (N-VA) is nog niet wetenschappelijk bewezen dat vrijstaande woningen onmogelijk aan het strengere S-peil kunnen voldoen. Ze heeft het Energieagentschap de opdracht gegeven zo snel mogelijk een studie naar de verstrengde norm uit te voeren.

Bron: De Morgen / Het Laatste Nieuws

Foto: gf

Lees volledige artikel: klik rechtsonder op 'meer info'19/11/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België