Nieuws

VLAAMSE RUSH OP LENINGEN DOOR AFSCHAFFEN WOONBONUS: 80 PROCENT MEER HYPOTHEKEN AFGESLOTEN

Doordat de woonbonus volgend jaar verdwijnt, zijn er vorige maand 80 procent meer woonleningen afgesloten in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank, die de hypothecaire kredieten registreert. Op 1 januari krijgen Vlamingen die een huis kopen geen belastingvoordeel meer en dus proberen velen voor Nieuwjaar nog snel de koop van een huis rond te krijgen.

Door de afschaffing van de woonbonus is het druk bij notarissen en banken. Eind vorige maand toonden voorlopige cijfers al dat de aankondiging van de Vlaamse regering voor een ware rush heeft gezorgd op de huizen: er waren 42,9 procent meer woningen verkocht dan in oktober 2018.

Wat is de woonbonus?

De woonbonus is een belastingvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een woning te kopen. Wie een lening afsluit, kan elk jaar een stukje in de belastingen inbrengen, wat ervoor zorgt dat u minder belastingen moet betalen zolang uw lening loopt. De nieuwe regering gaat de woonbonus afschaffen vanaf 1 januari, waardoor mensen met een lening meer belastingen zullen betalen. De woonbonus duwde de woningprijzen namelijk de hoogte in.

Straffe stijging

Definitieve cijfers van de Nationale Bank tonen een nog straffere stijging: in heel België werden in oktober 60 procent meer woonleningen afgesloten dan in dezelfde maand vorig jaar. In absolute aantallen zijn dat 56.269 nieuwe hypotheekleningen, samen opgeteld goed voor een bedrag van 7,1 miljard euro.

Als we alleen naar de Vlaamse cijfers kijken, zien we een veel fellere stijging: 80 (!) procent meer nieuwe hypotheekleningen in vergelijking met oktober 2018. In de rest van het land werd ook een stijging vastgesteld, maar veel minder sterk: +31 procent in Wallonië en + 26 procent in Brussel. Met andere woorden: er is een onmiskenbaar effect van de afschaffing van de woonbonus.

Bron: VRT Nieuws

Foto: Mediamodifier via Pixabay 

Lees het volledige artikel, klik rechtsonder op 'meer info'.12/11/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België