Nieuws

TWEE OP DRIE NOTARISSEN VROEG TOOL AAN VOOR NOTARIELE AKTE OP AFSTAND

Bijna twee derde van de notarissen heeft al de tool aangevraagd om het ondertekenen van een notariële akte via videoconferentie mogelijk te maken. Dat maakte de Federatie van het Notariaat (Fednot) bekend.

Het wettelijke kader voor een videoconferentie bij de notaris bestaat sinds juni 2017. Daarna moest de tool ontwikkeld worden, klinkt het bij Fednot. Vanaf begin dit jaar werd gestart met de uitrol van het systeem. “Vandaag heeft bijna twee derde van de notarissen het systeem aangevraagd”, aldus Fednot-woordvoerster Ellen Cleeren.

Groot scherm

De videoconferentie maakt het voor wie een woning wil kopen, een bedrijf wil oprichten of een nalatenschap wil afwikkelen, onnodig om zich te verplaatsen naar de notaris van een andere partij voor de ondertekening van de notariële akte.

Het volstaat dat elke partij verschijnt voor zijn eigen notaris. Alle partijen kunnen de voorlezing van de akte op een groot scherm volgen, en eventuele aanpassingen kunnen onmiddellijk worden aangebracht.

Akte op papier

De akte is wel nog steeds op papier, dus de partij die niet ter plaatse is moet een volmacht geven aan iemand die aanwezig is op het kantoor waar de akte zal getekend worden. Dat kan bijvoorbeeld aan een medewerker van de notaris die de akte bewaart.

Bron: Belga

Foto: Pixabay

Klik rechtsonder op ‘meer info’ om een video te bekijken3/06/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België