Nieuws

HUIS KOPEN KAN BINNENKORT VIA E-MAIL

Een akkoord via e-mail is voortaan een rechtsgeldig bewijs voor de aankoop van een woning. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) maakt komaf met een lacune in het economisch wetboek. De notarissen zijn fan, ook beroepsfederatie CIB is tevreden.

Het Antwerpse hof van beroep oordeelde vorig jaar dat een e-mail tussen koper en verkoper geen enkele juridische waarde heeft. De rechtbank baseerde zich op een wet op de elektronische handel uit 2003, waar destijds een uitzondering werd gemaakt voor onroerende goederen. Nochtans is het onder makelaars een gangbare praktijk om via elektronische weg te onderhandelen.

Onduidelijkheid wegnemen

Het wetsontwerp van De Croo neemt alle obstakels nu weg. “De wetgeving moet zich aanpassen aan het digitale tijdperk”, zegt De Croo. “Het is belangrijk dat mensen die een akkoord bereiken over de prijs onmiddellijk zekerheid hebben, ook als dat per e-mail gebeurt. Met deze wetsaanpassing nemen we elke onduidelijkheid weg.”

Notarissen

De notarissen zijn alleszins gewonnen voor het idee. “Dit is een hele stap vooruit”, zegt Bart van Opstal van de Federatie van Notarissen in ‘De ochtend’ op Radio 1. "Uiteraard zijn er nog steeds een aantal zaken die in orde moeten zijn, denk aan een bodemattest en de elektrische keuring bijvoorbeeld. Maar eens het volledige verkoopsdossier in orde is, is een e-mail voldoende om de verkoop te sluiten. Efficiënt, want het is vandaag de dag heel moeilijk om mensen bij elkaar te krijgen.”

CIB

Ook CIB Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) is bijzonder tevreden met het voorstel. “Als nauw betrokken beroepsgroep steunen we elke initiatief dat opnieuw rechtszekerheid kan brengen en dat op zijn minst bevestigt dat e-mailverkeer een begin van bewijs kan vormen. Met zijn initiatief zorgt De Croo voor een verduidelijking en een modernisering van de wet en daar hebben wij als sector heel hard op aangedrongen.”

Bron: vrtNWS, CIB, De Morgen3/04/2018

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België