Nieuws

HUIZENPRIJZEN OPNIEUW GESTEGEN, WOONBONUS ZORGDE WEL DEGELIJK VOOR VERKOOPSPIEK IN OKTOBER

De prijzen van huizen en appartementen in ons land blijven stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen voor de periode juli-augustus-september, maar dat is dus nog vóór de aankondiging dat de woonbonus zou verdwijnen. Dat nieuws zorgde in oktober voor een ware rush op woningen: het aantal transacties steeg in oktober (tot dusver) met liefst 43 procent. 

Het blijft opvallend druk op onze vastgoedmarkt, blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Het derde trimester van dit jaar (juli-augustus-september) was zelfs het drukste sinds de start van de Notarisbarometer in 2007. In vergelijking met het derde trimester van vorig jaar waren er dit jaar 4,3 procent meer vastgoedtransacties.

Lage kredieten

Daar is een goede verklaring voor, zegt notaris Bart van Opstal van notaris.be: “Er wordt veel gekocht en verkocht omdat de kredieten laag staan, het is en blijft interessant vandaag om een woning aan te kopen. En ten tweede zie je dat beleggers actief zijn. Mensen zijn op zoek naar onroerend goed om te kopen en het dan te verhuren.”  

Vlaanderen spant de kroon met een stijging van het aantal vastgoedtransacties met goed 7 procent en dat is volgens Bart van Opstal “zeer veel”, maar de tendens is algemeen voor het hele land: in Brussel waren er 6 procent meer transacties, in Wallonië 5 procent.

Vastgoedpiek door woonbonus

Dat was dus nog vóór de afschaffing van de woonbonus door de nieuwe Vlaamse regering. De woonbonus was een belastingvermindering die Vlamingen kregen bij de aankoop van hun eerste en eigen huis. De Vlaamse regering besliste om die vanaf volgend jaar niet meer toe te kennen.

Voorlopige cijfers van de maand oktober wijzen uit dat die aankondiging voor een ware rush heeft gezorgd op huizen. Waar er in oktober 2018 (om beter te kunnen vergelijken, is er geteld tot en met 27 oktober) nog 19.003 huizen werden verkocht, waren dat er deze maand al 27.152. Dat is 42,9 procent meer dan vorig jaar.

"Dat wil zeggen dat erg veel mensen proberen om nog maximaal te kunnen genieten van de woonbonus", zegt Van Opstal. "Dat was al kort na de aankondiging van de afschaffing zichtbaar en we zien dat die stijging in de loop van oktober steeds sterker werd."

Korte duur

"We moeten natuurlijk realistisch zijn", voegt hij nog toe. "Dit is een vastgoedpiek die wellicht van erg korte duur is. De kans dat je in november en december nog zult kunnen aanknopen met de woonbonus, wordt wel erg klein."

Bron: VRTnieuws

Foto: Moerschy via Pixabay

Klik rechtsonder op 'meer info' om het volledige artikel te lezen.

 2/11/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België