Nieuws

NATIONALE BANK DWINGT BANKEN TOT EXTRA VOORZICHTIGHEID BIJ WOONKREDIETEN

De banken moeten voorzichtiger zijn bij het toekennen van leningen voor woningen. De Nationale Bank (NBB) waarschuwt daar al langer voor, en kondigt nu ook maatregelen aan om het af te dwingen.

De Nationale Bank zegt dat ze ‘nieuwe, expliciete verwachtingen’ zal opstellen, die financiële instellingen zullen moeten integreren. Dit moet hen ertoe aanzetten om voorzichtig(er) te zijn bij het geven van hypothecaire kredieten.

De Nationale Bank en de Europese Centrale Bank hebben immers vastgesteld dat de kwetsbaarheid van de Belgische vastgoedmarkt de laatste jaren opnieuw toeneemt.

Vanaf 2020

De NBB dwong de banken daarom al eerder om een extra kapitaalbuffer aan te houden. De banken vroegen eerder dit jaar zelf om nog extra maatregelen. De Nationale Bank zal haar oor te luisteren leggen bij de banken en verzekeraars. Dat moet uitmonden in een nieuwe maatregel die van toepassing wordt vanaf 2020.

Opletten voor vastgoedcrisis

Confederatie Bouw, de belangenorganisatie van de bouwsector, vindt het goed dat de Nationale Bank risicovolle leningen wil aanpakken, maar waarschuwt dat een strengere kredietverlening zeker niet tot een vastgoedcrisis mag leiden.

“De toegang tot hypothecair krediet mag niet dermate beperkt worden zodat er een vastgoedcrisis uit voortvloeit. In dat geval is het middel erger dan de kwaal, een situatie die absoluut vermeden moet worden”, luidt het.

Bron: Belga

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay9/09/2019

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België