Nieuws

VAN EETVELT: 'BANKEN KENNEN TE VEEL RISICOVOLLE LENINGEN TOE'

De Belgische banken geven nog altijd te vlot leningen aan mensen die kwetsbaar zijn, zegt de Nationale Bank in haar jaarverslag. Karel Van Eetvelt, de topman van de bankenfederatie Febelfin, dringt aan op forse maatregelen.

Ongeveer 35 procent van de hypotheken die in de eerste jaarhelft van 2018 werden toegekend, dienden om er meer dan 90 procent van de woningprijs mee te financieren. Dat is een risico, omdat de kans op wanbetaling bij dergelijke leningen groter is.

“De Nationale Bank heeft absoluut een punt. Ze waarschuwen hiervoor al een aantal jaar op rij, maar toch blijft het aantal risicovolle leningen jaar na jaar toenemen. De marges op die leningen zijn verder bijna onbestaande, en dat is erg gevaarlijk”, zegt Van Eetvelt.

Forse maatregelen

Van Eetvelt: “De Nationale Bank zal daarom met forse maatregelen moeten komen, want de zelfregulering binnen de bankensector werkt duidelijk niet. Als dit zo doorgaat, zal de nationale bank haar rol moeten spelen en ervoor moeten zorgen dat concurrentiestrijd tussen banken niet hun belangrijkste drijfveer wordt.”

Onverantwoord gedrag

“Na de financiële crisis van tien jaar geleden hebben de banken wel lessen geleerd. Ze hebben nu buffers die meer dan groot genoeg zijn. Maar als de marktwerking niet verder gecorrigeerd wordt, kunnen nog steeds ongelukken gebeuren wegens onverantwoord gedrag”, besluit Van Eetvelt.

Lees volledig artikel: https://bit.ly/2BIsmbX

Bron: De Standaard19/02/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België