Nieuws

VLAMING SCHENKT VASTGOED VAKER WEG

Het systeem van een woning of bouwgrond wegschenken, zit in de lift. Dat meldt de koepel van notarissen. In 2019 is het aantal zogenoemde ‘vastgoedschenkingen’ met bijna 12% gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Steeds vaker kiest de Vlaming ervoor om zijn woning of bouwgrond weg te schenken, in plaats van het bijvoorbeeld te laten erven. In december 2019 zijn er zo’n vijf keer meer zogenoemde ‘vastgoedschenkingen’ dan normaal.

14.500 woningen/bouwgronden

Dat het populair is om je vastgoed weg te schenken, hebben ook de notarissen vastgesteld. Tussen januari en eind november 2019 waren er bijna 12% meer zulke schenkingen dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 14.500 woningen of bouwgronden van eigenaar veranderd. 

Redenen

Daar zijn verschillende redenen voor, zegt woordvoerder van notaris.be Bart Van Opstal: “Door het nieuwe erfrecht kan je méér schenken dan vroeger. Als je kinderen hebt, gaat het om de helft van je vermogen”, klinkt het. “Ook de doorgeefschenking speelt een rol: wanneer je zelf een erfenis hebt verkregen, kan je die erfenis heel goedkoop aan je kinderen doorgeven.”

Mensen zijn er vaak mee bezig om op een zo goedkoop mogelijke manier een stuk van hun vermogen door te geven. “Ze proberen dan te vermijden om in de hoge tarieven van de erfbelasting terecht te komen”, zegt Van Opstal.

Wallonië

In Wallonië is de stijging trouwens nog veel spectaculairder. Daar steeg het aantal vastgoedschenkingen met bijna 28%: “Eigenlijk hebben ze in Wallonië een inhaalbeweging gemaakt. Nu liggen de tarieven daar op eenzelfde niveau als in Vlaanderen.”

Bron: VRTNWS

Foto: Gerd Altmann via Pixabay31/12/2019

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België