Nieuws

RUSH OP HOEVES OM ZE OM TE BOUWEN TOT VILLA'S

Plattelandsgemeenten, provincies maar ook de Boerenbond maken zich grote zorgen over de vele landbouwbedrijven op het platteland die veranderen in statige, residentiële hoeves, vaak met wat paarden erbij. Dat bericht De Standaard.

“De rush op leegstaande hoeves en de landbouwgrond eromheen maakt dat de prijs van landbouwgrond steeds verder stijgt, waardoor het voor jonge boeren moeilijker wordt om een bedrijf op te starten”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerder van de Boerenbond.

‘Verpaarding’

Uit een uitgebreide studie van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) blijkt dat bijna vier op de tien vrijgekomen hoeves in Oost-Vlaanderen omgebouwd worden tot villa, vaak met wat paardenweides en een grote haag eromheen. Het fenomeen heeft een naam: de verpaarding of de vertuining van het platteland.

Alle provincies

Als gevolg daarvan maken gemeenten zich zorgen over de verstedelijking van het platteland, “gaande van hoevebewoners die voor meer verkeer op kleine en afgelegen landbouwwegen zorgen, tot samenlevingsproblemen tussen hoevebewoners en naburige landbouwers over geurhinder tijdens het bemesten, of lawaaihinder van landbouwmachines in het weekend”, aldus het ILVO. Het probleem van ‘verpaarding’ zou ook opduiken in andere provincies.

Foto Pexels

Bron: De Standaard

Klik rechtsonder op ‘meer info’ om het volledige artikel te lezen.2/09/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België