Nieuws

ORDE VAN ARCHITECTEN: VERLAAG BTW-TARIEF VOOR TOTAALRENOVATIES

Volgens de Orde van Architecten zijn meer dan de helft van de totaalrenovaties in Vlaanderen eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen. De Orde pleit er daarom voor het btw-tarief voor wie een huis sloopt en heropbouwt in heel Vlaanderen te laten dalen van 21 naar 6 procent.

Woon je in Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk, Gent, Dendermonde, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Hasselt en Genk, dan kun je niet alleen renoveren, maar ook een woning slopen en heropbouwen tegen het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Eens buiten deze steden gelden in Vlaanderen de klassieke tarieven. Voor een nieuwbouw betaal je dan 21 procent btw. Voor een renovatie 6 procent.

Sinds jaar en dag wordt er heel wat misbruik gemaakt van het btw-tarief van 6 procent. Renovaties blijken vaak geen renovaties te zijn, maar nieuwbouwwoningen, gebouwd aan het verlaagde tarief.

Verdoken nieuwbouwwoningen

Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten, gaat ervan uit dat meer dan de helft van de totaalrenovaties in Vlaanderen eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen zijn. Vaak wordt een enkel muurtje of deel ervan bewaard en er worden foto’s van gemaakt die nadien kunnen worden gebruikt als ‘bewijsmateriaal’.

Wijdverspreid misbruik

Het misbruik blijkt wijdverspreid, omdat er weinig controles uitgevoerd worden. In eerste instantie zijn de lokale btw-kantoren verantwoordelijk voor die controle. We belden met 4 van die kantoren. Telkens kregen we te horen dat ze onderbemand waren en dat het misbruik bekend is, maar dat er niet kan tegen worden opgetreden. Frauduleuze gevallen komen vaker aan het licht via verklikkingen.

De oplossing

De oplossing is eenvoudig volgens de Orde van Architecten: zorg ervoor dat er niet alleen in de huidige 13 Vlaamse steden aan het voordelige btw-tarief van 6 procent kan worden afgebroken en weer heropgebouwd, maar breid dat voordeel uit naar heel Vlaanderen.

Bron: vrtNWS

Foto: GRF

Klik rechtsonder op ‘meer info’ om het volledige artikel te lezen10/10/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België