Nieuws

TWEE OP DRIE KLACHTEN OVER VASTGOEDMAKELAAR ONGEGROND

Belgen klagen vaker over vastgoedmakelaars. Vorig jaar waren er 35% meer klachten in vergelijking met het jaar voordien. Veel van die klachten blijken uiteindelijk ongegrond. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Van de 1.183 klachten werden er 783 geseponeerd. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat het BIV onbevoegd is omdat het geen deontologische fout betreft, maar wel een burgerlijk geschil. Of omdat de klacht onvoldoende bewijskracht heeft.

De resterende klachten hebben geleid tot 283 tuchtbeslissingen. Daarbij waren 32 schrappingen, de strengste straf. Die vastgoedmakelaars mogen hun beroep niet meer uitoefenen. In 97 gevallen draaide de procedure uit op een tijdelijke schorsing. Negentien keer werd de vastgoedmakelaar vrijgesproken.

Nepmakelaars

Er zijn meer dan 10.000 erkende makelaars. Daarnaast blijkt echter ook een “hardnekkige groep” zonder erkenning te opereren, wat volgens het BIV schadelijk is voor sector en consument. Het instituut bracht vorig jaar 43 nepmakelaars voor de rechtbank. In 42 gevallen werden zij veroordeeld.

De beroepsvereniging heeft eigen detectives in dienst om te controleren of betrapte nepmakelaars hun activiteiten wel hebben stopgezet.

Bron: Belga17/04/2018

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België