Nieuws

HUURDER MOET HELFT INKOMEN SPENDEREN AAN WONING

Bijna één op de twee huurders of alleenstaanden ziet de helft van hun inkomen verdwijnen aan huisvesting. Die resultaten blijken uit een onderzoek over ‘De Vlaming en zijn woning’ van de VRT. Bij aankoop kan één op drie rekenen op financiële steun van de ouders.

Niet minder dan 47% van hun inkomen spenderen huurders aan wonen. Bij alleenstaanden gaat het om 43% tegenover 36% voor samenwonenden. Het algemeen gemiddelde bij de Vlamingen ligt op 39%.

In dit bedrag zijn de maandelijkse huurprijs of de afbetaling van de lening meegerekend, maar ook vaste kosten in een appartement (vooral huurders wonen in appartementen), elektriciteit, gas en water en eventuele herstellingen of klein onderhoud, nazicht van de verwarming of schoonmaak.

Steun ouders

Onder de redenering ‘huurgeld is weggegooid geld’ krijgen kinderen vaak een financieel steuntje in de rug van ouders en familie. Zoniet zal de woningdroom ook effectief een droom blijven. Uit de resultaten blijkt dat 29% wordt gesteund, waarbij ze iets meer dan één vijfde (22%) krijgen van de aankoopsom.

Banken

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel. Dit is zeker het geval bij de banken na de bankencrisis. Ze bieden leningen aan met een minder lange looptijd en eisen dat kandidaat-kopers een minimum aan eigen inleg aanbieden. Voor jonge kopers is het spaargeld vaak al op als de notariskosten en registratierechten in rekening worden gebracht. Op dat moment is hulp van de ouders heel welkom.

Bron: deredactie.be

Lees het volledige artikel met meer cijfers door rechtsonder op 'meer info' te klikken.27/01/2017 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België