Nieuws

11 PROCENT VAN WONINGEN IN 2018 WERDEN GEBOUWD IN HOUT

Elf procent van de eengezinswoningen die in 2018 werden gebouwd in ons land bestaan uit hout. Dat blijkt uit een onderzoek van de vzw Hout Info Bois. De organisatie wil dat percentage nog naar boven en pleit voor steunmaatregelen aan jonge gezinnen.

België telt 256 bedrijven die aan houtbouw doen, waarvan 60% in Wallonië. Opvallend: Vlaamse bedrijven halen hun hout vooral in Scandinavië (95%), terwijl Waalse toch voor 60% met lokaal hout werken.

Jaarlijkse stijging

“In 2018 werden er in ons land 2.514 nieuwe woningen in hout gebouwd. Dat is 11 procent van het totale aantal nieuwe eensgezinsgezinswoningen”, zegt Hugues Frères, directeur van Hout Info Bois. “Dat percentage stijgt licht jaar na jaar - in 2011 was dat nog 7 procent - maar het kan nog een pak beter. Houtbouw haalt in ons land niet het niveau waarop de sector aanspraak zou moeten maken als hernieuwbaar materiaal.”

Frères wijst op de voordelen. “Het is een natuurlijk constructiemateriaal dat volledig hernieuwbaar is en duurzaam is. Dat houtbouw iets duurder is dan de traditionele bouwmethodes wordt volgens hem goedgemaakt door onder meer de snelle opbouw en koolstofarme productiemethodes”, aldus Frères.

Steunmaatregelen

Hout Info Bois pleit in dat opzicht steunmaatregelen voor jonge gezinnen die een woning willen kopen of bouwen, waaraan eisen gekoppeld zijn op milieuvlak. “Die steunmaatregelen zouden kan gelinkt kunnen worden aan het gebruik van natuurlijke materialen die gerecycleerd kunnen worden”, aldus nog Frères.

Bron: Belga

 3/04/2019

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België