Nieuws

LAGE RENTE ZET NIET AAN TOT MEER LENEN VOOR AANKOOP

De lage rentes op hypothecaire leningen zijn een belangrijke factor in de groei van de vastgoedmarkt. Die lage hypotheekrentes zetten mensen echter niet aan om ook méér - grotere bedragen - te lenen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Het eerste kwartaal van 2016 was een topper voor de Belgische vastgoedsector. Het aantal transacties nam sterk toe, maar de huizenprijzen stegen echter niet mee. De gemiddelde prijs van een huis daalde met 1,4 procent ten opzichte van eind 2015, terwijl de gemiddelde prijs van een appartement met 1,1 procent steeg.

Terugbetalingscapaciteit

Het hoeft dus ook niet te verbazen dat de bedragen die gezinnen bij de bank lenen om een huis of appartement te kopen, evenmin stijgen. Het gemiddeld bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning daalde volgens de BVK in het eerste kwartaal van 2016 licht tot 143.000 euro.

BVK-secretaris-generaal Ivo Van Bulck benadrukt dat kredietgevers altijd streven naar een verantwoorde kredietverlening, waarbij de terugbetalingscapaciteit centraal staat. Door de lage rentes noteert de BVK een stijging in het aantal kredieten, maar niet in de bedragen.

6 miljard euro

Er werden in het eerste kwartaal iets meer dan 52.000 woonkredieten verstrekt, voor een totaalbedrag van bijna zes miljard euro. Er wordt minder geleend voor renovaties (-16 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015), maar meer voor de aankoop (+33 procent) of bouw van een huis (+50 procent).

Bron: www.logic-immo.be25/07/2016

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België