Nieuws

VASTGOED ERVEN? BINNENKORT GRATIS SCHATTING

Mensen die vastgoed erven, krijgen vanaf april bij de Vlaamse Belastingdienst de mogelijkheid om voor de aangifte van de erfenis een gratis schatting te vragen van het vastgoed. Zo meldt Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters.

Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven. Dat is echter niet steeds eenvoudig in te schatten voor leken en vaak komen er experts aan te pas.

Vanaf april

De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) gaat erfgenamen nu de mogelijkheid bieden om vooraf een schatting te vragen. Zo moet de dienst minder controleschattingen uitvoeren om de erfbelasting te kunnen berekenen. De mogelijkheid wordt aangeboden voor overlijdens vanaf 1 april.

“We maken dit mogelijk omdat we de burger vooral een optimale dienstverlening willen geven. Op deze manier biedt VLABEL rechtszekerheid over de waarde van het vastgoed in een erfenis’, licht minister Peeters (Open Vld) toe.

Geen verplichting

Tot 2014 inde de federale overheid de successierechten. Erfgenamen konden toen terecht bij externe schatters. Vanaf 2015 staat VLABEL in voor de inning. Vlaanderen kiest er nu voor om schattingen door de overheid mogelijk te maken.

De burger wordt echter tot niks verplicht. Hij kan er nog altijd voor kiezen om zijn vastgoed zelf te waarderen of om op eigen kosten een beroep te doen op een externe schatter.

Bron: Belga

Foto: Pixabay

Klik rechtsonder op 'meer info' om een reportage te kijken.12/02/2019 MEER INFO

Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.

Design door qkeleq
Webontwerp en ontwikkeling door UNEEK Concepts

© 2016 Vastgoedservice

Lid erkende vastgoedmakelaars BIV, Erkenningsnummer BIV 202.818
Ondernemingsnummer 881 871 045
Onder controle van BIV Luxemburgstraat 16B 1000 Brussel
onderworpen aan de deontologische code
land van erkenning: België